Kvægdrivning i Tirol, © Gabriele Grießenböck
Kvægdrivning i Tirol, © Gabriele Grießenböck

Kvægdrivning i Tirol


Efter cirka 120 dage på sæteren bliver kvæget drevet ned i dalen i september og oktober. Køerne pyntes med blomster og hovedtøj og byder efteråret velkommen.

Vigtigt! På grund af den nuværende situation med Covid-19 og de foranstaltninger, der er indført for at begrænse spredningen af coronavirus, kan begivenheder ændres eller annulleres med kort varsel.

 

Når efteråret står for døren, kommer mere end 200.000 dyr tilbage i dalen. At drive dyrene ned fra sæteren er en gammel tradition og fejres mange steder med pomp og pragt.

Mere end 2.100 sætere mellem Arlberg og Kaisergebirge, mellem Karwendel og Lienzer Dolomiten giver i sommermånederne plads til mere end 110.000 stykker kvæg, over 70.000 får, godt 5.500 geder og 2.000 heste. Når kvæget efter godt fire måneders græsning på sæteren drives tilbage til landsbyerne, er det hver gang en fest, som både lokale og gæster deltager i. Festligt udsmykket med blomster, klokker og hovedtøj traver dyrene tilbage til landsbyerne. De store flokke vækker hvert år begejstring blandt tusindvis af tilskuere.

Kvægdrivning – et kulørt optog

September og oktober står hvert år i kvægdrivningens tegn i Tirol. Det er en årligt tilbagevendende fest, som bønderne stiller på benene til stor fornøjelse for indbyggere og gæster. Ud over gensynet med dyrene fejrer man også, at de mange hyrder kommer hjem til gården igen - mere end 3.000 hyrder tilbringer hele sommeren over trægrænsen. Også kroejerne benytter lejligheden til gode tilbud. Bliv selv en del af festlighederne og oplev den helt særlige atmosfære i Tirol.

"Hjemturen" fra sæteren

Den årlige hjemtur fra sæteren fejres med store festligheder mere end 40 steder. Nedenfor ser du nogle af højdepunkterne.

Tarrenz

Et hav af store hvide uldkugler fylder den lille by Tarrenz, når de omkring 1.000 får og lam kommer tilbage fra sommerferien på Hinterberg-Alm. Det er den største ”Almabtrieb” i regionen Imst.

Finkenberg

Siden 1985 har man midt i september afholdt den traditionelle fest, når får og heste kommer tilbage til Finkenberg fra sæteren. Hundredvis af originale "tyrolske bjergfår" og tyrolske haflingere (en hesterace) bliver drevet ned i dalen. Samtidig kan de madglade gæster glæde sig over de mange lokale Zillertal specialiteter, som tilbydes på markederne.

Reith im Alpachtal 

Ved den traditionsrige fest i Reith im Alpbachtal bliver det udsmykkede kvæg ført gennem landsbyen og til de hjemlige stalde.

Tannheim

Når de 700 dyr vender hjem fra forskellige sætere, bliver det fejret med en stor fest i Tannheim. Der er underholdning i festteltet.

Westendorf

I Westendorf er der fest med typisk mad fra Brixental og regionale lækkerbiskener i anledning af den årlige kvægdrivning fra sæteren.

Kössen

I Kössen fejres kvægets hjemvending også med en flot fest, og du har mulighed for igen at opleve den gamle tradition.

Wildschönau

I centrum af Auffach, Wildschönau afholdes der en stor fest i anledning af neddrivning af kvæget fra sæteren. Samtidig finder du her et stort marked med håndarbejde og råvarer, ost fra Schönangeralm og andre lokale specialiteter.

Hopfgarten

I Hopfgarten finder der en vidunderlig fest sted, når kvinder og mænd driver kvæget hjem til tonerne af traditionel musik, ledsaget af smagsprøver på lokale specialiteter og særlige snapse.

Zell am Ziller

Hele landsbyen Zell am Ziller er med, når kvæget traver hjem mod stalden, fint pyntet med håndbundne buketter, bånd, kranse og helgentavler.

Leutasch

De udsmykkede køer og heste kan også opleves i Leutasch, når de kommer hjem fra sæteren til deres stalde. Den årlige begivenhed fejres med optog og folkemusik.

Kelchsau

Kom helt tæt på denne tradition fra Tirol: Til kvægdrivningsfesten i Kelchsau sørger et marked med råvarer og masser af smagsprøver på lokale specialiteter for en perfekt kulisse i landsbyen.

 

Se også

Til top
Har din postkasse brug for en ferie?

Så abonnér på vores nyhedsbrev med eksklusive ferietips fra Tirol.