Vandfald, © Tirol Werbung/Frank Bauer
Vandfald, © Tirol Werbung/Frank Bauer

Hvor skumsprøjt flyder forbi: De smukkeste vandfald i Tirol

Planlægger du en tur til et vandfald, kan du ikke kun regne med lidt kølighed på en varm sommerdag: vandfaldet virker også beroligende. Undersøgelser viser, at vandfaldet kan have en beroligende virkning på allergier og astma. Der er gode grunde til at besøge et af Tirols mange vandfald. Mange af vandfaldene er let tilgængelige med stier, fortove og broer. Og nogle gange står de som porten til en helt anden verden. De fem smukkeste vandfald i Tirol findes her.

Stuibenfall , © Tirol Werbung/Bernhard Aichner

Det største: Stuibenfall Wasserfall Tirol

Med sine 159 meters højde har intet vandfald i Tirol større faldhøjde end Stuibenfall i Umhausen i Ötztal. Per sekund flyder op til 2.000 liter ud over klippekanten. Vandfaldet har fået sit navn fra støv (Stuiben), fordi vandet forstøver til vanddamp. Vandfaldet er lettilgængeligt med gode stier. Siden 2007 har du kunnet nyde udsigten til vandfaldet fra en hængebro og fra fem udsigtsplatforme. Fra maj til oktober er Stuibenfall oplyst hver onsdag.

Stuibenfall kan nås til fods fra Ötzi-Dorf (Am Tauferberg 8, 6441 Umhausen) på en halv time.

Mere information (på engelsk)

Grawa Wasserfall, © Tirol Werbung / Robert Pupeter

Det bredeste: Grawa-Wasserfall

Med sine 85 meter er Grawa-Wasserfall i Stubaital det bredeste i de østlige Alper. På en mægtig bjergryg befinder Sulzaubach sig i 180 meters højde, hvor flere gletsjere har deres udspring. Det imponerende skue, som kan ses både oppefra og nedefra fra udsigtsplatforme, tilhører en etape af " WildeWasserWegs". Vandreturen er også velegnet til begyndere. Turen begynder på Tschangelair Alm og tager mindre end to timer.

Udgangspunkt for vandrere: Tschangelair Alm, Dorf 12, 6167 Neustift

Mere information (på engelsk)

© Tirol Werbung/Bernhard Aichner

For romantikerne: Wolfsklamm ved Stans

Mange anser netop dette vandfald for at være det smukkeste af sin slags i Alperne: Wolfsklamm nær Stans i Karwendel. Helt fra 1901 har man kunnet nyde den nogle hundrede meter lange, vilde og romantiske kløft med træbroer. Stanser Bach vasker slugten i smeltevand fra Dolomitterne og søger gennem talrige vilde vandfald vejen til lavere egne; her og der sinkes vandstrømmen af smukke smaragdgrønne søer. En vandring gennem slugten tager omkring en time til Pilgrimsklostret St. Georgenberg, det ældste kloster i Tirol. Lige før klostret skal man over "Hohe Brücke", hvis stenbuer fra 1497 engang bar den ældste bro i Tirol.

"Parkplatz Wolfsklamm, St. Georgenberg", 6135 Stans. Wolfsklamm er åben fra maj til november. Entré koster 3,50 €, hhv. 2,50 €.

Mere information (på engelsk)

Wasserfall Hintertux, © TVB Tux-Finkenberg/Hannes Sautner

Med dybe slugter: Kesselfall i Hintertux

Den 4 km lange vandfaldsvej i Hintertux er indbegrebet af smuk udsigt og betagende oplevelser. Zillertals bjerge omkranser stedet, og vandrere forbløffes i 1.500 meters højde over, hvad der opstår i samspillet mellem vand og klipper: grotter, kløfter og naturlige stenbroer. En del af attraktionen er Kesselfall, som kaldes sådan på grund af de dybe vandløb som tiden og vandet har skåret i klippen. Stien fører dig forbi brølende vandfald, som køler dig dejligt ned på varme sommerdage. På den forholdsvis krævende nedstigning kan du også se "hvalmunden", en stor stenspalte i passende form.

Udgangspunkt for vandrere: 6294 Hintertux, sydlige ende af byen

© Archiv TVB TirolWest, Erich Auer

Det mystiske: Lötzer Wasserfall i Zammer Lochputz

Brusende farer vandmasserne forbi under fødderne på den besøgende. De har gennem mange århundreder gravet dybt ind i klippen og dannet en mystisk slugt, Zammer Lochputz. Dette sagnomspundne sted er kendetegnet ved kantede klippeformationer, som er tilgængelig via Wasser-Erlebnis-Steig som med stejle stier, gangbroer og tunneler fører dig til det 30 meter høje vandfald Lötzer. I tilknytning hertil er Tirols ældste vandkraftværk. En særlig oplevelse: I sommerperioden kan du opleve vandfaldet på natvandring gennem kløften, hvor alt er oplyst.

Zammer Lochputz, Hauptstrasse 53, 6511 Zams

Mere information (på engelsk)

Se også

Kan du lide denne artikel?

Vil du gerne have svar fra os? Så kontakt os venligst ved at bruge kontaktformularen .

Til top

Har din postkasse brug for en ferie?

Så abonnér på vores nyhedsbrev med eksklusive ferietips fra Tirol.