"Hos min bedstemor i lavlandet var der altid Kiachl med grønne bønner om fredagen, og derefter med kompot. I Innsbruck spiser du dem med surkål. For 45 år siden var der det første julemarked i delstatens hovedstad. Der skete intet, og standene var lette at få. Vi er en gastronomi-familie og solgte Kiachl der. Ikke med stor succes, fordi retten på den tid stadig blev lavet hjemme i køkkenerne.
Men så solgte vi flere og flere fra år til år. Spisevanerne har ændret sig, og for mange er Kiachl smagen af barndommen. Selvfølgelig kan jeg ikke fortælle dig den præcise opskrift, men jeg kan give et tip: Vær ikke følsom med dejen, jo mere du fumler, jo værre bliver det. Men efter 45 år ved du bare, hvordan man gør det. Vi laver stadig selv dejen og kålen, kun maskinerne er blevet større.

Selvfølgelig er vi stolte af vores omdømme som en Kiachl-institution. Men nogle gange hører jeg, at ”nu er det nogen andres tur.” Mange har prøvet det, og der er ikke noget monopol på Kiachl. Men faktum er, at jeg allerede som barn stod ude på julemarkedet, hvor vi blev grinet af. Nu da det er en god forretning, vil alle gerne stå der. Her er jeg så pragmatisk at sige: Vi har sået det, og nu kan jeg høste. "

 

Helga Dengg, Gastronom fra Innsbruck

 

Kiachl er bagte „donuts“ fremstillet af gærdej og plejede at være en integreret del af det tyrolske bondekøkken. Helga Denggs familie var først til at sælge dem på et julemarked og i dag er de en bestseller. Sammen med sin partner Reinhold Brunhumer driver hun restauranten Dengg Pause i den gamle bydel i Innsbruck.

 
Innsbruck
© Tirol Werbung / Nadja Fröhlich
Jul i Tirol, © TVB Innsbruck/Christof Lackner
Til top