Topregionerne for mountainbikere i Tirol, © Tirol Werbung/Peter Neusser
Topregionerne for mountainbikere i Tirol, © Tirol Werbung/Peter Neusser

Topregionerne for mountainbikere i Tirol


Tirol er som skabt til mountainbikere. Nogle regioner har derfor tilpasset deres tilbud specielt til de sportslige mountainbikere.

Og de scorer ikke bare point på deres velafmærkede ruter og de afvekslende, vidt forgrenede single trails. I topregionerne finder man også særlig mange kvalitetskontrollerede logier, der er specialiseret i mountainbikegæster. Der er heller ikke langt til cykelforretninger og udlejningsbutikker. De mange bjergbaner tilbyder også en særlig service: de transporterer ukompliceret, hurtigt og praktisk de tohjulede tindestormere samt deres cykler op til de højtliggende mål. Ikke underligt, at top-events som Ironbike-Race har hjemme her. I de forskellige bikeparks har man optimale muligheder for at træne sine færdigheder, og hvis man vil slippe for besværet med selv at planlægge en strækning, kan man vælge fra en stor vifte af professionelt guidede ture. Nogle af disse områder er også forbundet med hinanden i den 780 kilometer lange cykelsafari. Oversigt over de 9 topregioner - en rejse fra vest til øst.

1 · Paznaun: Ironbikes hjemstavn


© TVB Paznaun-Ischgl

Dalstrøget Paznaun rundt om Ischgl er kendt for sit vidt forgrenede net af mountainbike-strækninger. Der er næsten 40 ruter, fra begynder-egnede til meget krævende. Der er god grund til, at selv de professionelle elsker forholdene i Silvretta Arena. I dagene 3.-6. august 2016 mødes de i stort tal, når Ischgl Ironbike igen løber af stablen. Der er dog også ambitiøse amatører, der deltager i denne ekstreme mountainbike-maraton. På den hårdeste variant skal der tilbagelægges 79 kilometer og 3.820 meters højdeforskel. Det er virkelig hårdt for musklerne. For mountainbikere, der indtil videre hellere vil lære lidt mere, kan det betale sig at besøge Silvretta Bike Academy. Her tilbydes guidede freride-ture, træning i køreteknik og endda private guider.

Tip: Takket være Silvretta Card all inclusive, som alle overnattende gæster får udleveret gratis af deres udlejer, kan mountainbiken også transporteres op på bjerget med en tovbane eller stolelift.

Forslag til mountainbiketure: Schmuggler Freeride Bike Trail Tirol etape 29: Landeck - Ischgl

Bikeevent: 25.07.2015: Ischgl Ironbike in Ischgl

2 · Serfaus-Fiss-Ladis: Sæterrunder og hurtige nedkørsler


© Franz Oss

I området omkring Serfaus, Fiss og Ladis finder man alt lige fra begynder-runder over freeride-strækninger til et downhill-trail i bikeparken. De små byer ligger på en højslette højt oppe over dalen Inntal og har et yderst alsidigt udvalg af ruter. Hvis man søger de ensomme strækninger, kan man også finde insidertips her i området, næsten ukendte trails. Og på trods af de mange barske opkørsler er der også mulighed for lettere runder på sæterne. For eksempel Komperdell-Alm, hvor man finder en vidunderlig plads til at puste ud og samtidig kan se, hvordan der bliver fremstillet oste. Et andet tip er Frommestrail, der går fra Schönjoch i næsten 2.500 meters højde ned til Ladis. Oppe i panoramarestauranten har man en pragtfuld udsigt over de omliggende bjergtoppe. Et særligt highlight er Tirols største bikepark i Fiss. Her venter nedkørsler for de fartglade og trails i forskellige sværhedsgrader. Den særlige Kids-Park er ideel til børn, der vil samle de allerførste mountainbike-erfaringer.

Forslag til singletrail og mountainbiketure: Frommes Trail · Komperdell Tour · SFL Tour

Bikeevent: 06.08. - 09.08.2015: Kona MTB-Festival in Serfaus-Fiss-Ladis

3 · Singletrails gennem tre lande i Nauders


© Tiroler Oberland/Daniel Zangerl

Næsten alle mountainbike-ruter ved Nauders i Tiroler Oberland går over grænsen til mindst én anden stat. Der er ikke store hindringer i vejen for at krydse grænsen til Italien eller Schweiz, men på nogle trails omkring bjergpasset Reschenpass, stilles der store krav til ens færdigheder. Der går singletrails gennem den spændende Val'd Uina, over Schlinig-passet eller langs med søen Schwarzsee. For de sportsligt og teknisk orienterede cyklister samt for Enduro-bikere er der blevet anlagt ca. 20 kilometer helt nye Enduro-singletrails. Man har lagt vægt på, at de så vidt muligt fører gennem uberørt natur og samtidig er afvekslende. Strækningerne er krævende, men alligevel ikke for stejle. Hvis man vil tage det lidt mere med ro, bør man vælge en tur med en professionel guide.

Tip: Alle, der har et 3-Länder-Summercard Gold, kan gratis benytte en lang række bjergbaner og busser i området omkring Reschenpass - ligegyldigt hvilken side af grænsen, man befinder sig på. Nogle af de guidede mountainbike-ture er også omfattet af ordningen.

Forslag til singletrails og mountainbiketure: 3-Länder Endurotrails · Grünseerunde · Plamordrunde · Sesvenarunde ·

Bikeevent: 25.07. - 26.07.2015: 3-Länder Bike Enduro am Reschenpass · 14.05.2015: Alutech Green Days in Nauders

4 · Stort udvalg af ture i Tiroler Zugspitz Arena


© TZA/U.Wiesmeier

I Tiroler Zugspitzarena kan man især nyde fordelene ved den landskabelige mangfoldighed i området Außerfern. Mountainbikere er helt vilde med denne region. Her finder de et stort og yderst afvekslende tilbud af ture. Hvis man kan afsætte en hel dag, kan man tage en stor runde rundt om et af bjergene Grubigstein, Daniel, Zugspitze eller Thaneller. Rutinerede mountainbikere med en god freeride-cykel bør teste deres evner på den 2,5 kilometer lange freeride-strækning Forrest Thunder i Lermoos. Til nybegyndere står der otte veluddannede guider til rådighed fra Bikeguiding Zugspitzarena, der er klar til at tage jer med på ture i regionen. De tilbyder 18 guidede ture i deres program hver uge.

Tip: Alle bjergbaner med undtagelse af Zugspitz-banen tilbyder gratis cykeltransport.

Forslag til mountainbiketure: Bike Trail Tirol etape 05: Reutte - Ehrwald · Bike Trail Tirol etape 06: Ehrwald - Scharnitz · Bike Trail Tirol: Zugspitz rundtur

5 · Ötztal i fuldt flow


© Tirol Werbung/Michael Werlberger

For alle mountainbikere, der er ude efter et særligt kick, som elsker, når det går i fuld fart nedad, og som virkelig vil have føling med deres cykel, kan det varmt anbefales at prøve Flowtrail i Sölden. Den er udformet som et meget langt pumptrack, med mange bølger, med et moderat fald og over 130 sving. Den fører dybt ned i dalen over en strækning på godt seks kilometer og 830 meters højdeforskel. I selve Sölden kan alle forlystelsessyge mountainbikere kaste sig over Tirols største pumptrack. Ud over de mange gennemprøvede mountainbike-ruter i alle sværhedsgrader er der desuden den 12 kilometer lange runde Piburg-Seejöchl. Dalen Ötztal er i det hele taget blevet grebet af en voldsom mountainbike-feber, hvilket bl.a. også giver sig udtryk i events som Singletrail-Schnitzeljagd, en virkelig sjov enduro-event, samt camps, der organiseres af "tørvefræserne" Karen Eller og Holger Meyer, der begge er pionerer inden for mountainbiking.

Tips til singletrails og mountainbiketure: Ötztal Mountainbike Trail· Hochsölden Panorama Trail · Flow Trail Sölden · Hochoetz Panorama Tour

Bikeevents: 26.06. - 27.06.2015: Singletrail Schnitzeljagd in Sölden · 04.07. - 05.07.2015: Sölden Enduro in Sölden

6 · Innsbruck: Dumdristige stunts på Nordketten-Trail


© Tirol Werbung/Michael Werlberger

Innsbruck med kejserslottet Kaiserliche Hofburg og det berømte guldtag (Goldenes Dachl) er et godt udgangspunkt for flotte ture i bjergverdenen i omegnen. Nordketten-Singletrail er en af de helt særlige udfordringer; det er en af Europas stejleste og sværeste mountainbike-nedkørsler og et hotspot for alle freeridere. Man kan nemt og bekvemt tage Nordketten-banen op til startstedet ved Restaurant Seegrube, hvor man har en fantastisk udsigt over Innsbruck. Derfra går det så nedad med godt 1.000 meters højdeforskel, over klippespring, stejle kurver og hen over knudrede rødder. Denne strækning, der er for de virkelig øvede, har også en 'lillebror', Hungerburg-Trail, der med en højdeforskel på 350 meter endda går helt ind i byens centrum.

Tip: Man kan leje en cykel gratis i fem timer i BikeBörse (Leopoldstraße 4, 6020 Innsbruck), hvis man har et Innsbruck Card.

Forslag til singletrails og mountainbiketure: Nordketten Singletrail · Hungerburg Trail · Mountainbiketur til Muttereralmweg · Mountainbiketur op til Magdeburger Hütte

Bikeevent: 29.08.2015: Nordkette Downhill.PRO in Innsbruck/Hungerburg

7 · Achensee: Op i Karwendel-bjergene


© TVB Achensee

Ved bredden af søen Achensee rager bjergene stejlt op i himlen. Både i bjerggruppen Rofangebirge mod øst og i Karwendel-bjergene mod vest finder man en masse mountainbike-ruter, der tit er virkelig krævende. For det meste går de hen over skov- og markveje, nogle af dem går endda ind i ensomme, idylliske dale langt væk fra de mest befærdede strækninger. Hvis man vil trampe op til en bjergtop uden alt for langt tilløb, bør man vælge det 1.988 meter høje Juifen. På denne middelsvære tur kommer man forbi flere sætere, hvor der er mulighed for at lægge pauser ind. En berømt klassiker er Karwendeltour, og hvis man vælger den, vil søen Achensee være et oplagt udgangspunkt. Denne krævende 305 kilometer lange strækning går gennem majestætiske landskaber og har flere lange nedkørsler, og den kan også deles op i enkelte etaper.

Forslag til singletrail og mountainbike-ture: Singletrail Plumsjoch · Bike Trail Tirol: Guffertspitze · Mountainbiketur til Feilkopf · Mountainbiketur rundt om bjerget Unutz

8 · Fartdjævle og gletsjerudsigt i Zillertal


© Zillertal Arena

Zillertal flankeres af en lang række, mægtige bjerge, der er over 3.000 meter høje. Og her er der også herlige muligheder for mountainbiking. Her finder både begyndere og professionelle de passende ture. I ca. 150 hytter med udskænkning kan man tage et hvil eller en længere pause. De fire singletrails er en særlig udfordring, og de bærer også passende navne som "Höllenritt" (helvedesridt) eller "Himmelfahrt" (himmelfart). En relativ ny strækning er RideAble Project, der går fra Wiesenalm i Zillertal Arena ned i dalen med en højdeforskel på 730 meter. Denne strækning egner sig også for begyndere, den har mange hårnålesving, North Shore-elementer og pumps. På turen op til Wanglalm har man særligt flotte perspektiver. Det er en krævende strækning, men til gengæld belønnes man med udsigten over Hintertux-gletsjeren.

Tip: Zillertal Activcard giver mulighed for en gratis tur op og ned en gang om dagen med sommerbjergbanerne samt for at benytte de fleste offentlige transportmidler. Zillertal-banen tilbyder også gratis cykeltransport.

Forslag til singletrail og mountainbike-ture: Singletrail Wiesenalm · Kellerjochrunde · Arena Panoramatour

Bikeevent: 03.07. - 05.07.2015: Zillertal Bike Challenge in Fügen

9 · Mountainbike-feber i Kitzbühel Alperne


© Tirol Werbung/Michael Werlberger

Med de markante bjerge Kitzbüheler Horn og Wilder Kaiser som en flot baggrund, kan man opleve øjeblikke af ægte lykke som mountainbiker. Der er et bredt udvalg lige fra begynderstrækninger til trails med forskellige sværhedsgrader. En af de særligt populære ture er Kitzbüheler-Alpen-rundturen, en afvekslende tredagestur for begyndere. Den går gennem regionens magtfulde bjergverden. Hvis man vil forbedre sine færdigheder, bør man kigge ind i Kurt Exenbergers Bikeacademy i Kirchberg. Trailfans glæder sig over de spektakulære nedkørsler på Gaisberg-, Lisi-Osl- eller Fleckalm-trails. Desuden trækker indtil flere vigtige mountainbike-events mange besøgende til Kitzbühel Alperne.

Forslag til singletrails og mountainbiketure: Lisi Osl Trail · Fleckalm Trail · Gaisberg Trail · Salvenrunde

Bikeevents: 20.06. - 21.06.2015: KitzAlp Enduro Europameisterschaft in Kirchberg in Tirol · 20.06. - 28.06.2015: 20. KitzAlpBike Festival in Kirchberg in Tirol · 15.08.2015: 27. Internationales Hahnenkamm Mountainbikerennen in Kitzbühel

Se også

Til top
Har din postkasse brug for en ferie?

Så abonnér på vores nyhedsbrev med eksklusive ferietips fra Tirol.